Herpes

Herpes er et virus, som giver blærer og sår på munden (forkølelsessår) og ved kønsdelene. Herpes er meget almindelig, og op mod 20% af alle voksne er smittet med herpes på kønsdelene.

Hvordan smitter herpes?

Herpes smitter ved ubeskyttet samleje, men kan også smitte ved berøring og kys. Risikoen for at blive smittet med herpes er størst, når der er udbrud af herpes. Men personer med herpes kan også godt smitte, selvom der ikke er udbrud.

Symptomer

Symptomerne er smerter, hævelse, rødme, kløe og svie på kønsdelene efterfulgt af små, væskefyldte blærer, der brister og bliver til sår. Ved det første udbrud kan du få hovedpine, ondt i halsen, let feber og muskelsmerter.

Det første herpesudbrud kommer cirka en uge efter smitte.

Du kan have herpes i lang tid, uden at have symptomer og uden at vide det.

Hvordan testes og behandles herpes?

Du skal til lægen eller opsøge en sexsygdomsklinik for at blive undersøgt. Lægen vil kigge på udbruddet og pode såret eller tage en blodprøve.

Udbruddene kan mindskes eller fjernes helt ved behandling, som består af tabletter eller creme. Der er ingen behandling som helbreder for herpes, men medicin kan gøre udbruddene mildere.

Konsekvenser

Der er enkelte som lider af tilbagevendende herpesudbrud som kan få varige beskadigelser af nerverne. Det viser sig som føleforstyrrelser, svie og brændende eller borende smerter i underlivet.

Gravide kvinder kan også smitte barnet, hvis de har førstegangsudbrud ved fødslen. Herpes hos nyfødt kan være meget alvorligt.

Sygdom_Herbes_M

Herpes på en mand

Sygdom_Herbes_K

Herpes på en kvinde

Jacob