Andre sexsygdomme

Der findes andre sexsygdomme end herpes, klamydia og kondylomer. De er ikke så udbredte i Danmark, men de er absolut ikke mindre farlige.

 

Den mest kendte sexsygdom er nok hiv/aids, men der er også mange der har hørt om gonoré og syfilis. Fælles for dem alle er, at de smitter ved ubeskyttet samleje, og at kondom beskytter mod smitte - ved syfilis skal man dog sikre sig, at kondomet dækker det ramte område.

Nedenfor er der information om gonore, syfilis og hiv/aids - hvis du vil vide noget om andre sexsygdomme kan du gå ind på www.sexsygdomme.dk eller på www.netdoktor.dk.

GONORÉ

Gonoré er en sjælden sexsygdom i Danmark, der mest ses blandt mænd.

Hvordan smitter gonoré?

Gonoré smitter ved ubeskyttet samleje. Gonoré smitter ikke ved fx kys. Kondom beskytter mod smitte..

Symptomer

Gonoré giver ofte ingen, eller meget lette symptomer. Op mod 50% af kvinderne og 20-30% af mændene mærker ingen symptomer når de er blevet smittede.

Kvinder oplever typisk:
- Kraftigt gulligt udflåd fra skede eller urinrør
- Svie ved vandladning ("tisse glasskår")
- Eventuelle pletblødninger fra skeden

Mænd oplever typisk:
- Kraftigt gulligt udflåd fra urinrør
- Svie ved vandladning ("tisse glasskår")
- Betændelse i bitestiklerne

Hvordan testes og behandles gonoré?

Testen er en podning (vatpind), og der tages prøver fra urinrøret, endetarmen og svælget (munden). Kvinder får også taget en podning fra livmoderhalsen. Testen kan laves en uge efter formodet smitte.

Konsekvenser

Ubehandlet gonoré kan hos kvinder medføre
- Underlivsbetændelse
- Ufrivillig barnløshed
- Forhøjet risiko for graviditet uden for livmoderen
- Kroniske underlivssmerter

Hos mænd kan gonoré medføre betændelse i bitestiklerne

SYFILIS

Syfilis er en forholdsvis sjælden sygdom i Danmark, som mest ses blandt mænd, der har sex med mænd.

Hvordan smitter syfilis?

Syfilis smitter ved samleje uden brug af kondom. Hvis du er ramt af syfilis et sted, som kondomet ikke dækker, så kan du stadig smitte. Gravide med syfilis kan smitte fosteret. Der går som regel cirka 3 uger fra du bliver smittet til de første symptomer kommer.

Symptomer

Syfilis optræder i tre stadier.

Første stadie: Syfilis giver allerførst et lille sår, der ikke er ømt. Omkring såret kan der komme hævelser i lymfeknuderne. Såret forsvinder i løbet af 3-6 uger.

Andet stadie: Ca. 6-8 uger efter smitte kan der komme symptomer som udslæt på kroppen og influenzasymptomer.

Tredje stadie: I dette stadie kan der opstå livstruende symptomer som f.eks. betændelse i centralnervesystemet og lammelser. Tredje stadie indtræder typisk 5-20 år efter smitte.

Hvordan testes og behandles syfilis?

Testen er en blodprøve, som kan tages 5 uger efter du tror du er smittet. Syfilis er relativt let at kurere, men det er en langvarig behandling.

Konsekvenser

Ubehandlet syfilis kan medføre:

- Kroniske betændelser i kroppen, som f.eks. hjernen og nervesystemet
- Tidlig død
- At barn smittes ved fødsel

HIV og AIDS

HIV infektion skyldes smitte med et virus. HIV infektionen nedbryder kroppens immunforsvar, hvorefter man udvikler en række karakteristiske infektioner, som ikke kan bekæmpes, når du er smittet med HIV. HIV er en sjælden sexsygdom blandt almenbefolkningen i Danmark og ses mest blandt mænd, der har sex med mænd og i visse indvandrergrupper.

Hvordan smitter HIV?

HIV smitter ved ubeskyttet samleje, via blod, hvis man deler en uren kanyle, og fra mor til barn i forbindelse med fødsel og ved amning.

Symptomer

Det er kun ca. halvdelen af de smittede, som mærker de første symptomer på HIV, som kan optræde ca. 14 dage efter smitte.

Symptomer kan være influenzalignende med feber, halsbetændelse, hævede lymfeknuder, mavesmerter, svamp i munden, hovedpine, muskel- og ledsmerter, røde pletter og knopper

Symptomerne forsvinder efter 2-4 uger.

Efter nogle år kommer der en række infektioner og sygdomme, som herpes ved kønsdelene, svamp i munden, diarré, udtalt vægttab m.m.

Når visse symptomer er til stede betegner man sygdommen som AIDS.

Hvordan testes og behandles HIV?

Testen er en blodprøve, hvor man kan påvise antistoffer mod HIV.

HIV kan holdes nede med den såkaldte kombinationsbehandling, men man kan ikke kureres. Så hvis du bliver smittet med HIV har du infektionen resten af livet.

Konsekvenser

Hvis du bliver smittet med HIV, så har du sygdommen for altid, og der er en stor risiko for at dø af det.

Pernille